torsdag 14 juni 2018

Kan jag låna pengar för att spara (och investera?)

Är det en dum tanke att låna pengar för att investera dem?

 

Låna pengar för att investera dem och få avkastning kan vara ett utmärkt sätt att få pengarna att växa. Här tittar vi lite närmare på vad det finns för risker med denna investeringsmodell och ger tips på hur du kan agera.

Fritt fram att låna utan säkerhet (och göra vad du vill med pengarna)

Svaret på frågan om du kan låna pengar för att spara dem är definitivt ja. Det är fullt möjligt att låna pengar för att sedan återinvestera dem i vad du vill. Aktier, fonder, fastigheter, derivat, kryptovalutor, blankningar, flygande bilar - vad som helst.

Alla blancolån (dvs lån utan säkerhet) ligger ju öppna för det här tillvägagångssättet. (Det tillhör ju blancolånets natur att du är fri att göra vad du vill med de pengarna.)
Men om det är en god idé, det är en annan sak.


Absolut basalt: få större ränteavkastning än räntekostnader

För att det ska vara en god idé behöver du först förstå vad som krävs för att göra en vinst på din investering. Efter att räntan för lånet är betalt.
Låt oss börja med en enkelt exempel som illustrerar förutsättning för att det ska vara lönsamt att låna pengar för att spara.
  • Vi säger att du lånar 100 000 kr till en effektiv årlig ränta* om 4.23% (*inkluderar alla kostnader för lånet).
  • Detta innebär att för att få avkastning så måste ditt sparande en avkastning om minst 4.24% om året.
Naturligtvis vore det poänglöst att lägga tid på att få ut 0.01% ränta om året på 100 000 kr.
Men det är alltid bra att börja med att räkna ut "nollpunkten" för lånet: vad du behöver tjäna för att inte förlora pengar.

En annan poäng att ju bättre ränta du kan få på lånet, desto större är sannolikheten att du kan använda pengarna för att få en positiv avkastning.
Genomsnittlig index på Stockholmsbörsen har legat runt 7-8% senaste åren, vilket kan vara en vettigt avkastningskrav att förhålla sig till.

Tänk dock på att genomsnittlig index inte säger något om hur Stockholmsbörsen kommer att utvecklas i år. Eller nästa år. Eller nästa år igen.
Det kan mycket väl vara så att börsen faller med 20% nästa år. Och sedan går upp 30% nästa år. Att låna pengar för att spara kan därför vara väldigt riskfyllt på kort sikt. Men fungera utmärkt på lite längre sikt.

3 "Krav" för att lyckas

Låna inte så att det påverkar din sömn

Du ska inte låna pengar för investeringar som du inte har råd att förlora.
Givetvis vill ingen förlora sina pengar. Men det är en viktig skillnad mellan att förlora pengar som innebär att du måste sälja ditt hus eller hamna hos Kronofogden, eller förlora pengar som kunde sätta guldkant på tillvaron.

Dessutom tar vi sällan bra investeringsbeslut med "kniven mot strupen". Rikedomscoach Jan Bolmeson uttrycker det så här:
"Att använda belåning i sitt sparande är som att använda ett vapen – det kan hjälpa och rädda livet på dig och korta ner tiden till din ekonomiska frihet, men fel använt kan det också allvarligt skada dig så att du får börja om från noll eller till och med ta kol på dig så att du får börja om från minus."
Källa: Rikatillsammans.se | Länk

Låna bara om du har möjlighet att få låg ränta

Två typer av lån som "proffsen" ofta refererar till som utmärkta att använda för sparande och investeringar är CSN-lånet samt att belåna din aktie-och fondportfölj.

CSN-lån
CSN-lånet har ju väldigt låg ränta. För närvarande, 2018, ligger den på 0,13%. Så att ta CSN-lån fastän du inte behöver pengarna, och sedan återinvestera dem, kan vara en god idé.



Värdepappersbelåning

Ett annat typ av lån där du har möjlighet att få väldigt låg ränta är så kallad Värdepappersbelåning. Då lånar du pengar med dina värdepapper som säkerhet.

Exempelvis så har Nordnet en väldigt förmånlig belåning, med en lägsta räntenivå på 0,99%. Du får max belåna 40% av din portfölj.

Detta innebär att om du har värdepapper för 1 miljon, så kan du maximalt belåna 400 000 kr. (I praktiken är det lite mindre, eftersom Nordnet även värderar belåningsutrymmet för varje givet värdepapper olika.)


"Ett värdepapperslån ger dig större flexibilitet och chans att agera snabbt på spännande investeringsmöjligheter. Ju lägre risk du har i din portfölj, desto större blir ränterabatten. Du kan låna pengar med dina aktier, fonder eller andra värdepapper som säkerhet. Din ränta bestäms av två faktorer – vilken riskspridning du har i din portfölj och hur stor del av ditt totala låneutrymme du nyttjar. Den lägsta räntan är 0,99 procent."
Källa: Nordnet.se | Länk
Utöver dessa två låneformer är det fritt fram att ta vilket blancolån som helst. Men också använda eventuellt belåningsutrymme på ditt bolån. Sistnämnda kan vara ett bra sätt att få låg ränta.

Låna bara för att få hävstång på lång sikt

Att låna pengar för att investera är till stor del en fråga om risk kontra potentiell avkastning.
Om du till exempel planerar att låna pengar för att investera i ett högriskprojekt - ja, då är uppsidan förmodligen väldigt stor. Men risken för nedsida är sannolikt större. (Annars vore det inte högrisk.)

En sådan investeringsmodell liknar mer spel och dobbel, där du är villig att satsa pengar för att sannolikt förlora dem.
Den som köper en trisslott är exempelvis villig att investera 30 kr för att med 80% sannolikhet förlora pengarna.

Du är som sagt fri att göra vad du vill med ett blancolån. Men en sund utgångspunkt är fokusera på investeringar som har stor sannolikhet att ge avkastning på lång sikt. Exempelvis globala indexfonder med låg avgift eller liknande.

Så här säger ekonomijournalisten Claes Hemberg om tidsperspektivet:
"DU MÅSTE ha ett perspektiv om minst 3-4 år. Att spara på börsen kortare än så är en chansning. Ska du belåna för att spara anser jag att du måste vara beredd att vänta MINST 3-4 år. Går ditt sparval på minus till nästa årsskiftet ”säg -14%” så måste du vara övertygad om att det är värt att vänta. Den som lånar för att spara, kan då INTE sälja i nervositet eller besvikelse, utan behöver hänga i. Vilken erfarenhet har du där? Det är en fråga du måste ställa sig själv."
Källa: Blogg.avanza.se | Länk
En god tumregel är att minst ha ett tidsperspektiv på 5-10 år på dessa investeringar. På så vis kan du stå emot börsens tillfällig svängningar och minimera risken för förluster.

Se även:

Först publicerad här: Kan jag låna pengar för att spara (och investera?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Primal Capital - Omdöme, snabblån upp till 35 000 kr

Klassiska snabblån upp till 35 000 kr Primal Capital erbjuder snabblån till bra villkor Primal Capital är ett av få låneföretag i b...