0,13% av lånen som går vidare till Kronofogden är SMS-lån
Snabblån (även kallat för sms-lån) är en låneform som ofta kritiseras i media. Samtidigt visar statistik från Kronofogden att det är bolån, CSN-lån och privatlån som skickar flest låntagare till Kronofogden. Sett till den totala summan som går till Fogden varje år, står snabblån för ca 0,13%
Media publicerar ofta negativt vinklade artiklar om sms-lån. Många gånger är dessa artiklar dåligt underbyggda och hårt vinklade.
Inte minst eftersom de utesluter jämförelser med andra låneformer och krediter som ställer till mer oreda i landets ekonomi än sms-lån.
Vi har tidigare skrivit om de konstiga proportionerna i medias granskning i inläggen Jo kära journalist – ibland är faktiskt räntor på ”flera hundra procent” ok! och 5 vanliga orsaker till skuldsättning. (Bland annat lägger vi fram tanken att det kanske inte är "ockerränta", som journalisten skriver, om ett lån på 2000 kr kostar 66 kr.)
Men trots att statistik (från 2017) visar att av de 66 miljarder (!) som varje år blir föremål för handläggning hos Kronofogden, så står snabblån endast för 90,7 miljoner, så fortsätter medias att nästan enbart skriva om sms-lån.
"Skickar tusentals till Kronofogden"
Nu senast var det snabblåneföretagen 4Finance och Swedish Credit Group som blev föremål för svarta rubriker på grund av att de skickar "tusentals kunder till Kronofogden".
Så här skriver exempelvis Metro i artikeln "De lånar ut snabba pengar – och skickar tusentals till Kronofogden"
"Trots skärpt lagstiftning hamnar tusentals människor varje år hos Kronofogden efter att de tagit snabblån. Från sju av företagen nådde 16 000 ärenden Kronofogden under ett års tid, visar Metros kartläggning.[...] 4financeAB har ensamma skickat ärenden gällande över 71 miljoner kronor inklusive avgifter till Kronofogden under perioden som Metro undersökt. "
71 miljoner kronor låter onekligen som en enorm summa. Men låt oss ställa det i relation till andra lån och krediter som också hamnar hos Kronofogden:
- Under 2017 kom det in 1.925.995.779 kr (ca 1,9 miljarder), fördelat på ca 100 000 personer, i fordonsskulder till Kronofogden.
- Dessa skulder avser exempelvis påminnelseavgifter på Trängselskatt, felparkeringsavgifter, fordonsskatt mm.
- Sett till lån utan säkerhet står privatlån för ett betydligt större andel av lånesummorna som går vidare till Kronofogden.
- Bara Collector Bank och Resurs Bank skickade under 2017 lån till ett värde av ca en halv miljard kronor. Och de är inte de största aktörerna i branschen.
Poängen är inte att branschen för snabblån inte ska granskas eller regleras. Det ska den naturligtvis, i princip samma mån som andra lån.
Men granskningen bör stå i proportion till problemet - och här finns det fortfarande mycket att önska.
Se även:
- Cashoo.se - Jämför pengar.
- Jämför sms-lån: Läs mer här
- Jämför privatlån: Läs mer här
- Staten bidrar till ökad skuldbörda (debattartikel i Svd)
Läs originalinlägg här: Privatlån VS Snabblån, vilket lån skickar mest ”kunder” till Kronofogden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar